Asunnonosto-vuokraus

Valtakirja Turkissa

Jos annat valtakirjan Turkissa yksilöi asia mihin tarkoitukseen annat valtakirjan.
Laita valtakirjaan myös päättymisaika.

Älä anna yleisvaltakirjaa! Jos olet antanut yleisen valtakirjan, muista että valtakirja on voimassa kuolemaasi saakka ilman sen kuolettamista!

Sinun itsesi on muistettava minne kaikkialle ja kenelle olet valtakirjan antanut.
Taputoimistoon voidaan laittaa esteitä, mutta jos olet antanut valtakirjan käytettäväksi myös pankeissa, niin sinun on muistettava minkälaiset ehdot sinulla on tehty pankkitilin avauksen yhteydessä.
Jos sinulla on pankkitilejä useammassa eri pankissa, niin nämä pankit ovat yksityisiä ja jokaiseen pankkiin pitää tehdä erikseen valtakirjan peruutus.
Vaikka valtakirja peruutetaan notaarilla, missä olet valtakirjan antanut niin valtakirjaa voi käyttää joku väärin. Värikopiointi tekee valtakirjan kopioinnin myös helpoksi ja tällaisiin asioihin on törmätty nyt.

Valitettavasti joukossamme on myös rikollisia, jotka ovat käyttäneet valtakirjaa väärin.

Asunnonvuokraus ja osto

Asunnonvuokraus ja osto asioissa palvelu maksua vastaan autamme jäseniä. Meillä on yhteistyökumppani rakennusyhtiö sekä meidän jäsen Filiz İnşaat Kuşadasıssa.

Kuşadasıssa ja lähiympäristössä toimiva (omistaja on yhdistyksen jäsen) rakennusyhtiö Filiz İnşaat on halukas tarjoamaan asuntotuotantoaan suomalaisille. Jos olet kiinnostunut ota meihin yhteyttä niin voimme auttaa esittelyn järjestämisessä. Puhumme suomea ja turkkia. Minä ja vaimoni Helena asumme Kuşadasıssa.  Ota yhteyttä meihin.

Sunexpress lentää suoraan Helsingistä Izmiriin. Matka moottoritietä Izmiristä Kuşadasıin on 80 km. Voin myös järjestää edullisen hotellin ja kuljetuksen Izmirin kentältä Kuşadasıin.

Hyvä tietää!

Sinä, joka mietit vuokrata asunnon Turkissa joko pitkäaikaisesti tai lyhytaikaisesti, kannattaa vuokrasopimukseen sisällyttää kohta, että asunto on vakuutettu asunnon omistajan toimesta!- Ja myös tarkistaa onko vakuutus todella otettu. Vuokralainen voi vakuuttaa vain huonekalunsa mutta ei seiniä tai jos tulee vesivahinko ja vedet valuvat alakertaan. Asunnoissa pitää olla ainakin maanjäristysvakuutus eli Dask. Sitä kysytään myös tehdessä vesi ja sähkösopimusta.

Lisäksi on myös järkevä tapa valokuvata asunto ennen sisään muuttamista, ja taas vuokrasuhteen loppuessa. Silloin välttyy monelta ristiriidalta mahdollisesti ja suojaa oman selustansa.

Jos asunto on ollut monella vuokralaisella, kannattaa myös vaihtaa lukkopesä ja sitä kautta uusi avain oveen. Ei ole monesti tietoa montako vuokralaista asunnossa on ollut. Tämä, jos avain ei ole mustapäinen tehdas avain, jota ei voi kopioida joka lukkoseppäliikkeessä. Ei maksa kuin n 60tl eli 15Eur.

Oven saa auki 20sek kuten olen itse lukkosepän nähnyt tekevän. Jos ei käytä varmuuslukkoa kierrettynä kiinni kun poistuu asunnostam jättää varkaalle tilaisuuden. Sama kun tulee sisään portaikkoon kannattaa katsoa, että ulko-ovi menee todella kiinni jälkeesi. Samat asiat pätevät Suomessakin. Suomessa saa vuokralainen kotivakuutuksen mutta Turkissa laki erilainen. Asioita on hyvä huomioida etukäteen. Sama kuin missä vaiheessa saa takuuvuokran pois? Tarkistetaanhan Suomessa asunto ennenkuin vuokravakuus palautetaan. Kalustetuissa asunnoissa on kalusteille kaatunut viiniä tai jotain muuta. On rikottu/mennyt rikki laseja. Kaiken siivoaminen maksaa ja jostain se rahasumma otetaan pois. Loppusiivous ei kata tällaisia vahinkoja missään. Kun asiat on huomioitu kummaltakin puolin voi olla turvallisin mielin vuokralla. Se ei maksa mitään tehdä kysymyslista etukäteen!

Lähde: Riitta Suomi 9.1.2018

Kopioin tähän Yelialin tekstin asunnon vuokrauksista eri tilanteissa. mitä kysymyksiä heille on tullut ja vastauksia niihin! Teksti on englanniksi, mutta jos jollain on ongelmia tekstin ymmärtämisessä ota yhteyttä.

Periaate on, että jos vuokraat asuntosi lyhytaikaisesti, sinun täytyy ilmoittaa siellä asujat paikalliselle poliisille tai jandermalle, kun et itse ole paikalla asunnossa. Turkissa on 5/2017 asti ollut voimassa laki asunnon vuokrauksesta, joka löytyy myös tästä ryhmästä. Asuntoja tarkistetaan ja sakko 700tl/pvä ja minimisakko 10 000tl.

Tätä ei kerrota pelotteluna vaan faktana. Samoin tätä kautta päästään kiinni myös henkilöihin, jotka eivät tee veroilmoitusta vuokratuloistaan. Vuoden 2017 vuokratuloista voi tehdä veroilmoituksen 23.3.2018 saakka ja maksaa verot. Kaavakemallit löytyvät tästä ryhmästä. Vuokratulo koskee jokaista, jolla vuokratulo ylittää 3900tl vuodelta 2017.

Kesä on vain 2 kk päässä- vuokraatko asuntoasi Turkissa tai annatko perheesi ja ystäviesti käyttää sitä?

Oletko tietoinen säännöistä koskien lyhytaikaista vuokrausta?

Viime vuonna saimme ison määrän kysymyksiä jäseniltämme koskien asunnon vuokrausta Turkissa jos siellä ovat ystävämme, perhe tai maksavat vieraat. Valitettavasti meillä on muutamia jäseniä, jotka ovat saaneet 10 000tl sakot.

Koska sesonki lähestyy ja tässä muutamia useimmin kysyttyjä kysymyksiä, joita saimme viime vuonna:

Jos kutsun perheeni kanssani oleskelemaan kanssani omistamaani asuntoon lyhytaikaisesti pitääkö minun rekisteröidä heidät? Ei tarvitse, koska sinä omistat asunnon ja he viipyvät saman ajan kuin sinä. Sentähden vieraita ei tarvitse rekisteröidä.

Pitääkö minun rekisteröidä sukulaiset asunnossani, jotka oleskelevat siellä lyhytaikaisesti jos minä en ole siellä? Kyllä, jos asunnon laillinen omistaja ei ole paikalla, kaikki vieraat pitää rekisteröidä paikallisella poliisilla tai jandermalla.

Miksi minun pitää rekisteröidä vieraat vaikka he eivät maksa mitään kodissani/huvilassani? Sääntö on tullut voimaan turvallisuus näkökulmasta. Turkissa on poikkeustila. Se on sama määräys kuin hotelleissa että vieraan yksityiskohdat kirjoitetaan ylös viranomaisten järjestelmään.

Minä en ole Turkissa , voinko minä kuitenkin rekisteröidä omaisuuteni? Kiinteistön omistajan/omistajien täytyy rekisteröidä omaisuutensa.

Pitääkö minun rekisteröidä Turkin kansalainen, jotka ovat asunnossani lyhytaikaisesti? Kyllä tämä sääntö koskee jokaista!

Kuinka paljon on vero vuokralaisilta?

Jos sinä perustat turkkilainen yhtiön hotellina/pensionaattina, Arvonlisävero (KDV=ALV) on 18%.
Länsi Turkissa Yellalilla on palvelu, jolla he hoitavat tämän rekisteröinnin ja veronmaksun puolestasi mutta Alanyassa heillä ei palvelu pelaa.

Missä voin rekisteröidä omaisuuteni? Mene käymään passin, veronumeron, tapun kanssa paikallisella poliisilla tai janderman luona tai voit käyttää sellaisen firman palveluita, joka voi hoitaa rekisteröinnin puolestasi.

Mitä tapahtuu jos en rekisteröii vieraitani/vuokralaisiani?

Viranomaiset tekevät tarkastuskäyntejä ja asuntojen omistajat, jotka eivät ole rekisteröineet vieraitaan saavat rangaistuksen. Sakko on 700tl/pvä vieraiden rekisteröimättömyydestä. Tämä on rangaistus kaikista, ketkä ovat asunnossa ilman rekisteröintiä huolimatta siitä ovatko he vieraita, ystäviä tai perhettä. 10 000tl sakko jos ei löydy tuloja maksuista.

Lahde: Yellaili 20.2.2018

EGE FINLANDIYALILAR DERNEĞI