Asunnonosto-vuokraus

Valtakirja Turkissa

Jos annat valtakirjan Turkissa yksilöi asia mihin tarkoitukseen annat valtakirjan.
Laita valtakirjaan myös päättymisaika.

Älä anna yleisvaltakirjaa! Jos olet antanut yleisen valtakirjan, muista että valtakirja on voimassa kuolemaasi saakka ilman sen kuolettamista!

Sinun itsesi on muistettava minne kaikkialle ja kenelle olet valtakirjan antanut.
Taputoimistoon voidaan laittaa esteitä, mutta jos olet antanut valtakirjan käytettäväksi myös pankeissa, niin sinun on muistettava minkälaiset ehdot sinulla on tehty pankkitilin avauksen yhteydessä.
Jos sinulla on pankkitilejä useammassa eri pankissa, niin nämä pankit ovat yksityisiä ja jokaiseen pankkiin pitää tehdä erikseen valtakirjan peruutus.
Vaikka valtakirja peruutetaan notaarilla, missä olet valtakirjan antanut niin valtakirjaa voi käyttää joku väärin. Värikopiointi tekee valtakirjan kopioinnin myös helpoksi ja tällaisiin asioihin on törmätty nyt.

Valitettavasti joukossamme on myös rikollisia, jotka ovat käyttäneet valtakirjaa väärin.

Asunnonvuokraus ja osto

Asunnonvuokraus ja osto asioissa palvelu maksua vastaan autamme jäseniä. Meillä on yhteistyökumppani rakennusyhtiö sekä meidän jäsen Filiz İnşaat Kuşadasıssa.

Kuşadasıssa ja lähiympäristössä toimiva (omistaja on yhdistyksen jäsen) rakennusyhtiö Filiz İnşaat on halukas tarjoamaan asuntotuotantoaan suomalaisille. Jos olet kiinnostunut ota meihin yhteyttä niin voimme auttaa esittelyn järjestämisessä. Puhumme suomea ja turkkia. Minä ja vaimoni Helena asumme Kuşadasıssa.  Ota yhteyttä meihin.

Sunexpress lentää suoraan Helsingistä Izmiriin. Matka moottoritietä Izmiristä Kuşadasıin on 80 km. Voin myös järjestää edullisen hotellin ja kuljetuksen Izmirin kentältä Kuşadasıin.

Hyvä tietää!

Sinä, joka mietit vuokrata asunnon Turkissa joko pitkäaikaisesti tai lyhytaikaisesti, kannattaa vuokrasopimukseen sisällyttää kohta, että asunto on vakuutettu asunnon omistajan toimesta!- Ja myös tarkistaa onko vakuutus todella otettu. Vuokralainen voi vakuuttaa vain huonekalunsa mutta ei seiniä tai jos tulee vesivahinko ja vedet valuvat alakertaan. Asunnoissa pitää olla ainakin maanjäristysvakuutus eli Dask. Sitä kysytään myös tehdessä vesi ja sähkösopimusta.

Lisäksi on myös järkevä tapa valokuvata asunto ennen sisään muuttamista, ja taas vuokrasuhteen loppuessa. Silloin välttyy monelta ristiriidalta mahdollisesti ja suojaa oman selustansa.

Jos asunto on ollut monella vuokralaisella, kannattaa myös vaihtaa lukkopesä ja sitä kautta uusi avain oveen. Ei ole monesti tietoa montako vuokralaista asunnossa on ollut. Tämä, jos avain ei ole mustapäinen tehdas avain, jota ei voi kopioida joka lukkoseppäliikkeessä. Ei maksa kuin n 60tl eli 15Eur.

Oven saa auki 20sek kuten olen itse lukkosepän nähnyt tekevän. Jos ei käytä varmuuslukkoa kierrettynä kiinni kun poistuu asunnostam jättää varkaalle tilaisuuden. Sama kun tulee sisään portaikkoon kannattaa katsoa, että ulko-ovi menee todella kiinni jälkeesi. Samat asiat pätevät Suomessakin. Suomessa saa vuokralainen kotivakuutuksen mutta Turkissa laki erilainen. Asioita on hyvä huomioida etukäteen. Sama kuin missä vaiheessa saa takuuvuokran pois? Tarkistetaanhan Suomessa asunto ennenkuin vuokravakuus palautetaan. Kalustetuissa asunnoissa on kalusteille kaatunut viiniä tai jotain muuta. On rikottu/mennyt rikki laseja. Kaiken siivoaminen maksaa ja jostain se rahasumma otetaan pois. Loppusiivous ei kata tällaisia vahinkoja missään. Kun asiat on huomioitu kummaltakin puolin voi olla turvallisin mielin vuokralla. Se ei maksa mitään tehdä kysymyslista etukäteen!

Lähde: Riitta Suomi 9.1.2018

Kopioin tähän Yelialin tekstin asunnon vuokrauksista eri tilanteissa. mitä kysymyksiä heille on tullut ja vastauksia niihin! Teksti on englanniksi, mutta jos jollain on ongelmia tekstin ymmärtämisessä ota yhteyttä.

Periaate on, että jos vuokraat asuntosi lyhytaikaisesti, sinun täytyy ilmoittaa siellä asujat paikalliselle poliisille tai jandermalle, kun et itse ole paikalla asunnossa. Turkissa on 5/2017 asti ollut voimassa laki asunnon vuokrauksesta, joka löytyy myös tästä ryhmästä. Asuntoja tarkistetaan ja sakko 700tl/pvä ja minimisakko 10 000tl.

Tätä ei kerrota pelotteluna vaan faktana. Samoin tätä kautta päästään kiinni myös henkilöihin, jotka eivät tee veroilmoitusta vuokratuloistaan. Vuoden 2017 vuokratuloista voi tehdä veroilmoituksen 23.3.2018 saakka ja maksaa verot. Kaavakemallit löytyvät tästä ryhmästä. Vuokratulo koskee jokaista, jolla vuokratulo ylittää 3900tl vuodelta 2017.

Kesä on vain 2 kk päässä- vuokraatko asuntoasi Turkissa tai annatko perheesi ja ystäviesti käyttää sitä?

Oletko tietoinen säännöistä koskien lyhytaikaista vuokrausta?

Viime vuonna saimme ison määrän kysymyksiä jäseniltämme koskien asunnon vuokrausta Turkissa jos siellä ovat ystävämme, perhe tai maksavat vieraat. Valitettavasti meillä on muutamia jäseniä, jotka ovat saaneet 10 000tl sakot.

Koska sesonki lähestyy ja tässä muutamia useimmin kysyttyjä kysymyksiä, joita saimme viime vuonna:

Jos kutsun perheeni kanssani oleskelemaan kanssani omistamaani asuntoon lyhytaikaisesti pitääkö minun rekisteröidä heidät? Ei tarvitse, koska sinä omistat asunnon ja he viipyvät saman ajan kuin sinä. Sentähden vieraita ei tarvitse rekisteröidä.

Pitääkö minun rekisteröidä sukulaiset asunnossani, jotka oleskelevat siellä lyhytaikaisesti jos minä en ole siellä? Kyllä, jos asunnon laillinen omistaja ei ole paikalla, kaikki vieraat pitää rekisteröidä paikallisella poliisilla tai jandermalla.

Miksi minun pitää rekisteröidä vieraat vaikka he eivät maksa mitään kodissani/huvilassani? Sääntö on tullut voimaan turvallisuus näkökulmasta. Turkissa on poikkeustila. Se on sama määräys kuin hotelleissa että vieraan yksityiskohdat kirjoitetaan ylös viranomaisten järjestelmään.

Minä en ole Turkissa , voinko minä kuitenkin rekisteröidä omaisuuteni? Kiinteistön omistajan/omistajien täytyy rekisteröidä omaisuutensa.

Pitääkö minun rekisteröidä Turkin kansalainen, jotka ovat asunnossani lyhytaikaisesti? Kyllä tämä sääntö koskee jokaista!

Kuinka paljon on vero vuokralaisilta?

Jos sinä perustat turkkilainen yhtiön hotellina/pensionaattina, Arvonlisävero (KDV=ALV) on 18%.
Länsi Turkissa Yellalilla on palvelu, jolla he hoitavat tämän rekisteröinnin ja veronmaksun puolestasi mutta Alanyassa heillä ei palvelu pelaa.

Missä voin rekisteröidä omaisuuteni? Mene käymään passin, veronumeron, tapun kanssa paikallisella poliisilla tai janderman luona tai voit käyttää sellaisen firman palveluita, joka voi hoitaa rekisteröinnin puolestasi.

Mitä tapahtuu jos en rekisteröii vieraitani/vuokralaisiani?

Viranomaiset tekevät tarkastuskäyntejä ja asuntojen omistajat, jotka eivät ole rekisteröineet vieraitaan saavat rangaistuksen. Sakko on 700tl/pvä vieraiden rekisteröimättömyydestä. Tämä on rangaistus kaikista, ketkä ovat asunnossa ilman rekisteröintiä huolimatta siitä ovatko he vieraita, ystäviä tai perhettä. 10 000tl sakko jos ei löydy tuloja maksuista.

Lahde: Yellaili 20.2.2018

Ennen kuin teet kauppa niin kysy noita asioita:

Vastike maksu kk

Onko edellisellä asukkaalla vastike velka?

Osakekirja eli tapussa hyvä lukee “kat mülkiyeti”

Onko asumislupa “Yapi kullanim izni”?

Asunnon piirros. Onko laitonta laajennusta?

Onko taloyhtiö?

Onko vartija asuinaluella eli turvallisuus?

Sähkö ja vesi asiat kunnossa? (pitää olla henkilön nimellä ei rakennus yhtiön nimellä muuten maksatte kallis sähkö ja vesi laskut)

Maanjäristysvakuutus eli DASK kunnossa?

Kiinteistövero on maksettu

Onko lämpöeristys tehty?

Kattovuoto?

Salaoja tehty? (Drenaj)

Aurinkopaneelit toiminnassa?

Onko asunnolla kiinnitys (hipotek)

Kiinteistövälittäjällä on laillinen oikeus saada 3:n prosentin palkkio myyntisummasta.

Kylyhuoneessa vuoto, kosteus?

Salliiko taloyhtiö lemmikkieläimen hoitoa?

Koira vuokra-asunnossa tai omistusasunnossa

Jos olet tulossa Turkkiin lomalle vuokra-asuntoon tai olet ostamassa asuntoa ja sinulla on aikomuksena ottaa koira tai kissa mukaasi asuntoon selvitä etukäteen todella tarkkaan saako koiraa ottaa asuinyhteisöön mukaan.

Tähän mennessä on ollut oikeuden päätös että koiran saa pitää kotona, mutta nyt odotetaan korkeimman oikeuden ennakkopäätöstä saako kotona pitää koiraa vaiko ei.

On asuin komplekseja, joissa koiran pitäminen on kielletty. Tässä ei puhuta häiriötä tuottavasta koirasta vaan koirasta yleensä!

Uutta asuntoa ostettaessa ei välttämättä ole vielä luotu sääntöjä taloyhtiölle.
Monelle ei tule mieleenkään ettei kotieläimiä saisi pitää.

Riitta Suomi

Lähde: Hürriyet

Uuden asunnon ostossa kannattaa huomioida seuraavia seikkoja

1. Rakennuttaja

1.1 Referenssit valmiista rakennuksista, joissa asukkaat sisällä jo
1.2 Rakennuttajan nimi pitää löytyä paikallisesta kauppakamari liitosta, Chamber of Commerce
1.3 Tarkistaa luottotiedot ja verovelat
1.4 Pitää löytyä vergilehvasi, josta pääsee kiinni yrityksen verovelkoihin.
1.5 Rakentajan luottotiedot. Verovelat saa selville E-devletistä
1.6 Muut velat? Ulkona olevat shekit
1.7 Yritys voi olla bulvaanin nimissä
2. Asunnonvälittäjä
2.1 Onko virallinen välittäjä ja löytyykö nimi paikallisesta Chamber of commerce rekisteristä
2.2 Onko kiinteistövälittäjä laillinen välittäjä. Todistus siitä oltava
2.3 Oltava sertifikaatit
2.4 Veronumero eli vergilehvasi löydyttavä, jonka perusteella pystyy tarkistamaan luottotietoja ainakin E-Belediyesta verovelat
Välittäjän myymien asuntojen referenssit, niin että asunnoissa asutaan jo. Kannattaa tarkistaa.
2.5 Kannattaa tarkistaa myös kuuluuko kiinteistövälittäjäliittoon, jos sellainen on olemassa.
3. Talokompleksin sijainti
3.1 Asemakaava
3.2 Maa-alueet ja niistä kartat
3.3. Yönetim plan talon johtosuunnitelma taputoimistosta
3.4 Onko samaan taloyhtiöön tulossa maanomistajien asuntoja, joilla ei ole samoja oikeuksia? Sama vai eri asukasyhdistys?
3.5 Kaikki yhteiset tilat, jotka kuuluvat kaikille huomioiden, mikä tulee yhteisesti hoidettavaksi alueeksi ja rakennuttaja ei käytä omiin tarkoituksiinsa ja pane rahoja omaan taskuunsa.  Kaikki lueteltava erikseen! Vastaavatko piirustukset ja kaikki yhteiset tilat toisiaan vai onko tehty ilman lupaa?
3.6 Liikenneyhteydet
Bussit
3,7 Talojen sadevesiviemarijärjestelmä ei ole vakio joka talossa
3.8 Talon perustojen eristäminen kosteudelta siten ettei kosteus pääse seinään. Bitumi eristys, Ei ole vakio joka talossa. Eli rakennustapa selostus
3,9 Hissit ja niihin meno- onko portaita eli estetön kulku ilman portaita
3.10 Asuintalojen sammutusjärjestelmä miten hoidettu ja paloturvallisuus?
4. Maa-alueet ja niistä kartat
Asemakaava ja sallitut rakennusmääräykset että talo täyttää rakennusmääräykset
5. Asunnossa huomioitava
– ilmansuunnat
– parvekkeet
– lasitetut parvekkeet ? taloyhtiön lupa sille
– lattialämmitys kaikki lattiat aurinkoenergia, vesikierto sähkö
– mitkä oikeudet asuntoon kuuluvat ? Maininta kauppakirjassa.
sähkögeneraattori, hissi, uima-allas, mitä huvitteluvälineitä altaassa on, sisäuima-allas, mitä urheilumahdollisuuksia on eli tilat niille. Varavesisäiliö vesikatkojen varalle. Hamam, sauna ja ovatko tilat auki talvella ja kesällä?
Satelliittiantenni sisältäen mitä kanavia.
Kattorakennelma miten tehty? Onko korjauksille takuu minkälainen?
Talon yhteinen internetti ja myös toimii?
Onko talossa asukasyhdistys ,jossa esim villoja ja kerrostaloja tai rivitaloja miten piha-alueet? Omia vai asukasyhdistyksen omistamia?
Liiketilat
Talonmiehen asunto yhteistä tilaa
Pyykkien kuivaustila onko?
Parvekkeiden kaadot viemärille päin. Testattava ennen asunnon vastaanottoa. Onko seinän vieri ja parvekkeen lattia kosteuseristettu laattojen alla`?
Märkätilojen vesieristeet ja vesikaatojen tarkistus viemäriin ennen loppumaksua
Mitä varastotiloja kuuluu huoneistoon? Onko lukittavia?
Mitkä kodinkoneet kuuluvat kauppaan?
Ilmastointilaitteet energiansäädöllä
Kodinkoneet liesi sähkö vaiko kaasu
jääkaappi, uuni sähkl. astianpesukone ja pyykinpesukone
Löytyykö tiskipöydältä katkaisija astianpesukoneelle?
Mistä tulee ilmaa huonetilaan?
Yleensä vessasta poistuu ilma.
Onko pansureita ovien ja parvekkeiden edessä parvekkeilla?
Kannattaa huomioida äänieristeet seinissä ja lattiallla. Onko laitettu?
Voi tulla ikäviä yllätyksiä, jos makuuhuoneet naapurin kanssa vastakkain.
Energiatodistus asunnon energiatarpeesta
6, Taloon ja asuntoon kohdistuvat kiinnitykset taputoimistosta
6.1 Onko taputoimistossa rakennuttajalla pantteja rakennuksiin ja asuntoihin taputoimisto
6,2 Onko asuntoon kohdistuvia kiinnityksia taputoimisto
7. Talon ja asunnon takuut
7,1 Talon takuu
Kun rakentaja saa ÖN iskanin siitä lähtee juoksemaan takuuaika. Syytä selvittää tämä päivämäärä.
Betonirakenteet on 10 vuoden takuu
Kun rakennuttaja on saanut talolle nk Ön iskanin, niin siitä alkaa juoksemaan rakennuksen takuu 5 vuotta
7.2 Asunnon takuut
Yleensä kaksi vuotta kauppahetkestä
7,3 Kodin koneet 2-3 vuotta
7.4 Lattialämmitys takuu
8. Patterit sähkö, kaasu vaiko vesi/öljy
9. Kauppakirja
Suomeksi ja turkiksi ja vahvistettava notaarilla. Jos sitä vahvistusta ei tee notaarilla, ottaa itse tietoisen riskin. Suositus asianajaja hoitaa kaupan asiakkaansa puolesta.
Kauppakirjassa pitää olla mainittuna kaikki ehdot ja oikeudet asunnosta. Samoin takuut.
Kuka maksaa Asumislupa eli Iskan kulut? Ensimmäinen ostaja joutuu maksamaan nämä kulut jos ei saa sovittua sitä kuulumaan kauppahintaan,
Kiinteistövälittäjä veloittaa helposti veronumeron hausta
Pankkitilin avaamisesta erikseen.
Vesimittarin avauksesta erikseen
Sähkömittarin avauksesta erikseen
Kannattaa kysyä nämä hinnat myös kauppaa tehdessään.
Lisäksi klausuuli että rakennuspiirustukset ja kaikki tilat vastaavat toisiaan!
10. Maksuaikataulu
Uudiskohteessa ei kannata maksaa kuin vaihelittain rakennuksen valmistuessa. Asiakas ottaa siinä tietoisen riskin, jos rakennuttaja menee nurin, jos hän maksaa kauppasummasta aikaisemmin ennen tapun saamistaan. Kaikki maksut PANKiN KAUTTA.
Hyvä rakennuttaja antaa myös vastavakuuden tai pankkitakauksen.
Toinen tapa on ostaa valmiista kohteesta asunto, joka ei ole keskeneräinen.
Kannattaa tarkistaa ketä omistajia taloon tulee, asioiden toimivuuden takia.
11. Asunnosta maksettava hinta
Oletko varma että sinulta pyydetty hinta on oikea siitä sijainnista ja talosta? Miten varmistut tästä asiasta?
Asia voi valjeta sinulle vasta myydessäsi asuntoa että hinta, jonka olet maksanut asunnostasi ei ole lähelläkään oikeaa hintaa, koska vertauskohde pitää olla jos turkkilainen ostaa asunnon mikä hinta siitä silloin maksetaan. Mieluummin etukäteen rauhassa asiaa selvitellen esim Sahibinden satilik netistä tai facebookesta.
12. Asunto omaan käyttöön vai vuokraukseen
12.1 Asunnon vuokraus ulkopuoliselle
 Ota selvää Turkin vuokrauslaki asioista ettei se aiheuta mutkia matkalle. Pääperiaate jokaisesta vuokrauksesta maksetaan pääomaveroa Turkkiin. Lyhytaikaisista vuokrauksista on vielä omat säännöt, jotka omistajan pitää selvittää.
12.2 Oma asunto sukulaisten ja ystävien käytössä
Näistäkin asioista on omat säännöt, jotka pitää selvittää ennen vuokrausta. Vaikka ei rahaa käsitelläkään.
13. Testamentti Turkissa
Jos olette avopari pitää löytyä testamentti Turkista notaarilta.
14. Luottotiedot rakennuttaja ja välittäjä
 14.2 Verovelat e-devlet,
 14.3 Firman tai yksityishenkilön kirjoittamat shekit  https://www.findeks.com/urunler/cek-raporu
Riitta Suomi

ASUNNON OSTAMINEN TURKISSA JA ASUNTOPAPERIEN HOITAMINEN

Olemme vuosien mittaan saaneet yhteydenottoja suomalaisilta, jotka ovat halunneet ostaa asunnon Turkista, mutta monien ylitsepääsemättömien ongelmien takia asunnon ostosta ei ole tullut mitään.

Monella on ollut ongelmia asuntopapereiden, myyjien, outojen palkkioiden, tulkkien ja asianajajien kanssa. Ongelmia on ollut siis monenlaisia. Monet yrittävät myydä asuntoaan ulkomaille korkeilla hinnoilla. Asiantunteva neuvontapalvelu on lähes aina välttämätön apu asunnon oston yhteydessä.

Asunnon ostaminen on suuri päätös ja monet ovat säästänet rahaa siihen jopa koko elämänsä. Haluamme, että ostaja tietäisi varmaksi voivansa luottaa myyjään ja että paperit ovat kunnossa. Tästä syystä tarjoamme Turkista asunnon ostoon konsultaation palveluja Suomalaisille.

Konsulaattimme on auttanut suomalaisia asunnon ostossa jo yli 5 vuotta. Hän tarjoaa neuvontaa myös seuraavissa asioissa: perinnönjaot ja siirrot, testamenttien laadinta, avioerot, asukasyhdistyksien perustaminen ja pankki, vero, vuokra -ja sopimusasiat.

Ege Finlandiyalılar Derneği (Egean Suomalaiset Yhdistys) auttaa suomalaisia asunnon ostossa. Yhdistys auttaa löytämään neuvontaa myös muihin Turkissa tapahtuviin oikeudellisiin asioihin liittyen, kuten perinnönjaot ja -siirrot, testamenttien laadinta, avioerot, asukasyhdistyksen perustaminen sekä erilaiset pankki-, vero-, vuokra- ja sopimusasiat. Yhdistyksen jäsen Metin Akbay auttaa teitä Suomessa. Metin asuu Jyväskylässä.

Metin Akbay

Ota yhteyttä:

EGE FINLANDIYALILAR DERNEĞI